tisdag 1 juni 2010

Så gör du en sänggavel


En beskrivning på hur vi gjorde våran sänggavel.


1. Mät ut vart du ska sätta upphängningsbeslagen på MDF skivan,  tänk på att inte sätta dem för nära kanten, du ska ha plats att fästa tyget på baksidan.


2. Borra hål i MDFskivan som är större än hålet på upphängningsbeslaget. När du har fäst beslagen på skivan så kan du använda skivan som mall för vart du ska borra i väggen. Skruva in skruvar i väggen. När allt är klart kan du bara hänga upp sänggaveln på skruvarna.

3. Mät ut vart du vill ha knapparna och borra hål  i skivan stora nog att föra igenom en stor nål (tapetserar nål).
4. Limma fast skumplasten (som är ca 1 cm mindre än skivan). Nu kan du fästa vadden (vadden är inte nödvändig) och tyget genom att häfta fast allt på baksidan. Tänk på att dra tyget lika hårt över allt annars kommer det att bli ojämna kanter. Ett bra tips är att börja fästa tyget i mitten på ena sidan med några häftklamrar sen fästa på motsatt sida. Fortsätt så tills du har fäst hela tyget. Avsluta med att göra alla fyra hörnen.

5. Nu kan du trä en tapetserar nål i de förborrade hållen på baksidan så rakt som möjligt igenom skumplasten och genom öglan på dina knappar och sen tillbaka genom skumplast och MDF skiva. Samtidigt som någon trycker in knappen så fäster du tråden på baksidan genom att häfta tråden och knyta knutar så fastnar tråden och håller knappen på plats.

6. Jag valde att klä mina knappar själv. Det finns att köpa på t.ex Ohlsson tyger på Sveavägen i Stockholm. Det står tydligt på förpackningen till knapparna hur man gör.


Och så här blev det!

6 kommentarer:

 1. Shit va snyggt!! Duktig du är, måste nog komma i helgen å inspektera. Kram

  SvaraRadera
 2. Är man lite kreativ och händig så kan man göra en fin sänggavel så länge det inte krävs mer avancerad sömnad och att den görs i skinn.

  //Per

  SvaraRadera
 3. Hej! Vilken strl är det på borren som du har borrat knapphålen med?
  Super tjusig gavel!

  Mvh

  Anna

  SvaraRadera
 4. Snyggt! Vi håller på att gör en liknande men letar förbrilt efter skumgummi. Vart köpte du ditt skumgummi? Vi bor i Stockholm. Tacksam för svar :) Sandra & Linus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skumgummit kan man köpa skumgummi i lösvikt som finns på en butik på Hornsgatan 76

   Radera

Liknande inlägg

Related Posts with Thumbnails